Willoughby House

  • Type: Residential
  • Completed: 2015
  • Size: 330
  • Publications: Winning Design Magazine
    Commended design BDA Awards 2016

Designed to provide elegant, functional and generous spaces, this home was Inspired by modern, minimalist ideas. The spaces meet the brief of a young family and provides exclusive spaces for work, rest and play. Indoor and outdoor combine to create light filled spaces which seamlessly interact creating pleasurable spaces

From the street, the home digs itself into the site from the main street level slowly emerging as the site falls away to the rear. The double height entry courtyard opens up into a large expanse inside where a bridge above connecting the upper level bedrooms dominates the entry void. Leading into a corridor which feeds into the media, guest bedroom and study, the home suddenly opens up to a large kitchen, family and dining room which is directly linked to an outdoor deck and pool. The pool abuts the house on the eastern side of the site and floor to ceiling glazing create a space which seems to be directly connected to the pool and adjacent patio.

With sustainability in mind, the design maximises opportunities for cross ventilation and complimentary solid concrete walls have been strategically positioned to incorporate passive solar heating. Louvres open up on the north façade allowing air to flow through the home and exit on the southern side of the home through louvre windows on both the ground level and the upper levels. Landscaping has been designed to be enjoyed from within the internal spaces. The Northern media room sits adjacent to a small courtyard and large sliding stack doors open up directly into the external courtyard to allowing the space to be enjoyed together with the natural landscaped surrounds. The same ideology has been adopted to all rooms throughout the ground floor of the house.